search slide
search slide
pages bottom

Vuxenutbildningen i Sverige

Om man redan spenderat något decennium, eller kanske flera, ute i arbetslivet kan det vara svårt att bygga upp motivationen att söka sig till något annat, även om man egentligen hade velat detta. Att slå sig in på en ny bana som vuxen är ofta tufft, både ekonomiskt och mentalt, då det kanske var längesedan man sist satt i skolbänken och studerade nya ämnen. Ofta är fallet också så att man kanske har barn, huslån, bil och andra utgifter som gör det svårt att säga upp sig från ett jobb för att utbilda sig till något annat, något man kanske inte ens vet om man får jobb som i slutändan. Då kan det vara bra med lite rent praktisk information innan man byter bana. Hur ansöker man? Hur finansierar man sin utbildning? Vad kan man välja på som vuxen? Leder vuxenutbildningar till jobb? Ja, detta kan vara svårt att veta om man är mitt uppe i arbetslivet. Här ger vi lite praktiska råd!

Praktiskt eller teoretiskt?

Det som kallas för Vuxenutbildningen i Sverige är en samling alternativ till utbildning med olika förutsättningar som finns i alla svenska kommuner. I själva verket är inte Vuxenutbildning bara en sak, utan i de flesta fall består organisationen av flera olika delar. Man kan läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux, lära sig svenska för invandrare på SFI, gå på yrkeshögskola för att lära sig ett praktiskt yrke, eller gå på Särvux, vilket innebär en långsammare och tydligare inlärningsprocess för de med olika inlärningshinder. Allt detta kallas för Skolväsendet för vuxna och ska finnas i varje kommun. Det är vanligt att man som vuxen läser upp sina betyg på Komvux inom teoretiska ämnen så att man får behörighet att ansöka till specifika universitets- eller högskoleutbildningar. Detta kompletteras ofta med att man gör högskoleprovet och får bra resultat på det. För den som hellre utbildar sig mer praktiskt och mindre teoretiskt finns då Yrkeshögskolan, vilket innebär att man får praktiskt kunskap inom ett specifikt yrke.

 

Finansiering

 

Du känner säkert med dig själv om du vill utbilda dig på universitetet eller hellre tillskansar dig praktiska yrkesfärdigheter med mycket praktik, som gör att du relativt omedelbart kan bege dig ut på arbetsmarknaden igen. All utbildning inom Vuxenutbildningen är gratis, precis som det är att gå i skola om ung, men du har självklart rätt att finansiera dig med hjälp av CSN-lån och bidrag. Är man arbetslös och vill komma igång med att läsa ikapp sina gymnasiebetyg på Komvux kan man dessutom få ett studiestartsstöd som kanske motiverar till att sätta sig i skolbänken igen. Samma regler gäller för att ansöka om lån som det gör för ungdomsstuderande vid universitet eller högskola. Du kan få olika stora belopp beroende på hur mycket eller litet du studerar, och du måste också läsa på minst halvfart under tre veckor. Är du över 57 har du inte rätt till CSN, så då får man vara beroende av sidoinkomst och finansiera sitt uppehälle på egen hand. Vad gäller Yrkeshögskolan lyckades så många som 92 % hitta ett nytt jobb inom sex månader efter avslutande studier på två år. Det kan vara en väl värd investering för den som vill byta bana!