search slide
search slide
pages bottom

Vanliga intervjufrågor

När man ska gå på en arbetsintervju så är det viktigt att man är väl förberedd både på frågorna och även vara förberedd och påläst om företaget man söker jobb hos, detta ger ett plus hos arbetsgivaren.

Vad för frågor är vanligast då?

Den vanligaste förekommande frågan är varför söker du detta jobb? Vad svarar man på det då? Ja kort och gott så svarar man varför man söker just detta jobb. En bra sak att tänka på är att inte säga att man söker jobbet för pengarnas skull och att man faktiskt är intresserad av just detta jobb och detta yrke. En fördel är också om du har erfarenheter av denna typ av jobb då ser arbetsgivaren att du kan något om yrket och det verkar mer lovande att få en provanställning eller vad nu jobbet har att erbjuda. En annan sak som en arbetsgivare vill det är ju såklart att du berättar lite om dig själv, tänk då också på att inte prata för mycket om dig själv och välj ut de relevanta delarna av dig själv som du tror att arbetsgivaren vill höra, exempel kan vara vart du bor, om du har sambo/barn och vad du gör på fritiden. Mer än så behöver det inte vara. Vill arbetsgivaren veta något mer specifikt så frågar han/hon om det själv. När en arbetsgivare frågar dig om dina fritidsintressen så är syftet att försöka lära känna dig lite mera. Du ska undvika att prata politik och religion och annat som är världsrelaterat. Se till att vara påläst om företaget på det som är relevant och det du tror arbetsgivaren kommer att fråga dig om just företaget. Något en arbetsgivare kommer att fråga är garanterat vad man vet om vad företaget sysslar med, antingen vad de tillverkar och till vad då kanske eller om det är en butik vad för varor och sådant som säljs exempelvis.

Är din ålder viktig om du letar efter ett jobb?

Alla företag är olika och där med arbetsgivarna så har du varit på en intervju för ett företag så räkna inte med samma frågor eller att arbetsgivaren är densamma. Många företag har olika åldrar på sina företag men sen finns det de företag som kanske bara har en viss åldersgrupp och då kanske man inte anser sig lämplig att söka jobbet om man är för ung eller gammal. Men att söka är ingen fara, arbetsgivaren ser ju på ditt CV hur gammal du är blir du kallad till intervju se det som något positivt, frågan kan komma om din ålder och även hur du ser på det att det är många yngre/äldre på detta företag. Har man i hela sitt liv inte riktigt funnit ett jobb man trivs med så kanske risken finns att man har jobbat på flera olika jobb under ett antal års tid, detta är något som arbetsgivaren garanterat kommer att fråga varför? Har företagit gått i konkurs eller man blivit avskedad på grund av arbetsbrist så är det okej att säga det i en intervju. Har man av andra skäl blivit avskedad på grund av dåligt uppförande eller att man inte jobbar som man ska så försök säga det med finare ord.