Vad innebär karriär för dig

Vad innebär karriär för dig

Vad innebär karriär för dig och vad vill du uppnå? Det är vad denna artikel kommer att handla om. Att välja en karriär är ett av de viktigaste besluten du kommer att fatta i livet. Det handlar om så mycket mer än att bestämma vad du kommer att göra för att leva. Till att börja med, tänk på hur mycket tid vi tillbringar på jobbet. Vi är på jobbet cirka 71% av varje år. Under våra livstid kommer det att vara ungefär 31½ år av de 45 år de flesta av oss arbetar, från början av vår karriär till pension. Vikten av att välja en karriär som vi är nöjda med kan inte betonas över.

Medan vissa människor har turen att veta vad de vill göra och hamna någonstans utan att tänka på det, vet de flesta av oss inte det. Många anstränger sig inte tillräckligt med att välja yrke eller väljer dem av fel skäl. Kanske väljer de karriärer som verkar trygga eller betala bra. De blir då olyckliga. Det bästa sättet för att se till att det inte händer dig är att fatta ett genomtänkt beslut.

Karriärplanering 4-stegs planeringsprocess

Karriärplanering 4-stegs planeringsprocess

Börja med att ställa dig själv följande frågor:

Var är jag nu?

Var vill jag vara?

Vad vill jag ha ut av ett jobb eller en karriär?

Vad tycker jag om att göra?

Vilka är mina styrkor?

Vad är viktigt för mig?

I slutet av detta steg får du en tydligare uppfattning om ditt arbets- eller kunskapsmål och dina individuella preferenser. Du kan använda denna information om dig själv som din personliga ‘önskelista’ som du du kan jämföra all information du samlar in. Dina personliga preferenser är mycket viktiga för att hjälpa dig att välja ut ditt bästa alternativ. När du väl har en aning om dina yrkesmässiga preferenser kan du undersöka de specifika färdigheter och kvalifikationer som krävs för dessa yrken.

Utforska yrken som intresserar dig och fråga dig själv hur dina färdigheter och intressen matchar med dessa yrken? Vilka alternativ har jag för att införskaffa färdigheter eller kvalificera mig för dessa yrken? Vilka färdigheter behöver jag? Vilka jobb finns? Vilka är mina bästa arbets- / träningsalternativ? Hur matchar de mina färdigheter, intressen och värderingar? Hur passar de in på den nuvarande arbetsmarknad? Hur passar de in i min nuvarande situation och mitt ansvar? Vilka är fördelarna och nackdelarna med varje alternativ? Vad hjälper och vad hindrar mig? Vad kan jag göra åt det?

Dessa är viktiga frågor att ställa dig. Allt för att du ska kunna finna det som intresserar dig och vad du bör satsa på framöver. Risken med att inte veta är återigen att du blir passiv och blir tvungen att ta ett jobb bara för att ha råd att försörja dig. Är det då inte bättre att ta ett aktivt val som dels är intressant för dig dels som kan ge dig ett karriärlyft som du förtjänar? Med detta önskar vi dig stort lycka till.

© 2021 Stay connected