search slide
search slide
pages bottom

Vad är LinkedIn?

Alla som söker jobb i dessa tider vet att det är online man ska gå. Särskilt om man har ambitionen att inleda en karriär eller ta ett större steg uppåt på karriärstegen. Många lediga, prestigefyllda jobb utannonseras inte på klassisk väg längre, utan det är allt vanligare att man hittar matchande jobb och arbetsgivare med hjälp av olika karriärssidor på nätet, som exempelvis LinkedIn. Om du inte använt LinkedIn kan det vara svårt att förstå vad sidan egentligen gör för både företag och arbetssökande, men för dig som är i karriären är det absolut relevant att skapa en profil där. Detta är nämligen stället där du både får uppdateringar om tjänster, nyheter och tips på hur du söker jobb, samt vad mer du kan göra för att fånga det där jobbet du vill åt.

En arbetsmarknad i förändring

Mycket har hänt på arbetsmarknaden under de senaste decenniet, och i takt med att jobben förändras har också utbildningar och sättet vi ser på arbetslivserfarenhet förändras. Många utbildar sig på en hög nivå, och det är vanligt att man också gör en utbytestermin eller bor utomlands en tid. Därför finns det nu olika kunskaper och kurser man kan tillgodogöra sig för att skilja sig åt från en generellt välutbildad massa. Onlineutbildningar, kvällskurser, olika certifikat och unika kunskaper inom ett fält kan göra dig mer attraktiv för ett bättre jobb. Med hjälp av internet är det lättare att hitta dessa kurser och samtidigt kan sidor som LinkedIn hjälpa dig sammanställa alla dina erfarenheter, utbildningar och din kompetens till en lätt överskådlig profil där arbetsgivaren omedelbart kan se om du har de grundläggande förutsättningarna för en tilltänkt position. Där finns också möjlighet att få sina kompetenser intygade från före detta arbetsgivare och kollegor, och du kan också ladda upp en portfolio eller lägga till länkar med dina färdigställda uppdrag. LinkedIn har blivit en effektivare mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare än vad andra arbetsförmedlingar är, och du kan och bör vara medlem även om du i nuläget inte söker jobb.

Nätverka online

LinkedIn skiljer sig också åt från en vanlig arbetsförmedling på det sättet att man är i kontakt med sina gamla kollegor och vänner från andra branscher. Man kan skapa kontakter med andra medlemmar, utbyta rekommendationer och även hitta nya samarbetspartners eller potentiella anställda. Du kan hitta dina gamla kollegor eller studiekamrater genom att lägga till var du pluggat eller de företag som du jobbat för, och på så sätt bygga upp ett värdefullt nätverk som väger tyngre ju mer erfarenhet du har. Genom att dina kontakter intygar dina kunskaper och kompetenser ser en ny, potentiell arbetsgivare att du faktiskt har kunskap i ämnet du påstår dig ha. Detta är en av styrkorna med att ha en väl uppdaterad profil på LinkedIn, för både privatpersoner, egna företagare och de företag som söker nya, passande anställda. Främst används tjänsten för de som arbetar inom IT- och kommunikation eller finans, men det finns potential för användare från andra branscher också.