search slide
search slide
pages bottom

Vad är en digital nomad?

I takt med att samhället digitaliseras förändras såklart också arbetsmarknaden och möjligheterna som yrkeslivet erbjuder. Det är inte helt ovanligt att höra om folk som verkar leva drömlivet, reser från plats till plats och samtidigt livnär sig på olika datorrelaterade jobb. Vad är det egentligen dessa personer gör via datorn? Hur fungerar det att jobba helt digitalt, att inte ha något kontor eller några nära kollegor? Är livet som digital nomad verkligen så glamoröst som det verkar?

Många jobb under en titel

Möjligheten att jobba helt digitalt utan att ha ett fysiskt kontor eller en plats man behöver vara på är ett relativt nytt fenomen. Då många delar av samhället har flyttat över till internet är det inte så förvånande att fler och fler behöver anställa experter inom olika områden som i första hand har med marknadsföring och närvaro på internet att göra. Om man kombinerar en sådan karriär med en livsstil där man bor utomlands, ständigt är på resande fot eller lever omväxlande i olika världsdelar hamnar man i kategorin som kallas digital nomad. Denna livsstil var nära nog en omöjlighet för bara ett decennium sedan, men idag ökar antalet digitala nomader från dag till dag. Detta beror på ett flertal faktorer. Dels är det numera väldigt billigt att resa. Som svensk är nästan alla andra länder billigare att bo i än i Sverige, samtidigt som en svensk digital nomad ändå kan jobba på den svenska marknaden och tjäna en svensk lön. Även om lönerna oftast inte speciellt höga kan en svensk digital nomad leva fint i många asiatiska länder, vilket är en vanlig tendens. En annan anledning är att arbetsmarknaden inkluderar så oerhört mycket online. Du kan vara allt från ljuddesigner, videoregissör, skribent, bloggare eller webbdesigner, för att nämna några. Du kan helt jobba som frilans och ha ditt eget företag, eller jobba för ett företag som samlar jobben och sedan fördelar dem till dig och liknande personer inom samma bransch. Ofta kan man sätta sin egen lön, och har chans att på egen hand bygga starka band med sina klienter, vilket gör att man också kan förhandla om löneökning. Skulle du vilja ta ledigt ett tag bestämmer du själv när, och behöver inte fråga någon annan än dig själv.

Tufft liv som frilansare

Visst låter det idealiskt att jobba som frilansare och leva som en digital nomad? Ja, det finns många fördelar, men också uppenbara baksidor. Att välja denna livsstil innebär inte att man är på en ständig semester, utan att man emellanåt måste stanna inne och arbeta medan andra turister är ute och solar, vandrar eller gör äventyrliga saker. Det kan kännas trist att sitta klistrad vid en datorskärm när det finns mycket att upptäcka runt omkring en. En annan nackdel är att även om du kan ta ledigt, är det svårt att göra det helt. Beroende på om du har eget företag, är egenanställd eller jobbar för en av de agenturer som fördelar jobben till dig, kan det hända att du inte får någon semesterlön och varenda timme som du är ledig är också en ekonomisk förlust. Det är också svårt att kalkylera långsiktiga inkomster om man ständigt jobbar på projekt. Livet som digital nomad har helt klart sina fördelar, men det krävs disciplin för att bli framgångsrik!