Så viktig är din praktik

Att ha praktik som en del av skolutbildningen är vanligt i Sverige och svenska skolungdomar får ta del av arbetslivet redan i grundskolan. Under det åttonde och nionde skolåret har man ofta två veckors PRAO, som det kallas för yngre skolungdomar, och innan dess är det vanligt att man någon gång under tidigare år har varit med exempelvis en förälder på dennes arbetsplats, som en del av skolåret. När man sedan kommer upp på gymnasiet erbjuder vissa program många veckors praktik, medan en del breda utbildningar har färre. Även på högre nivåer är praktiken en viktig del av många utbildningar, och denna form av arbetslivserfarenhet kan vara ett viktigt inslag på CV:t. De som inte vill studera vidare på högskola eller universitet märker snabbt att de flesta jobb kräver en viss arbetslivserfarenhet, men hur ska man tillskansa sig den erfarenheten utan att få komma ut på praktik redan i gymnasiet? I många fall hjälper din skola dig, men det finns också tillfällen då du kan behöva ordna med en meriterande praktikplats på egen hand.

Vad är praktik?

Praktik är alltså chansen att få komma ut i arbetslivet redan under tiden som man utbildar sig, eller under tiden som man är arbetssökande. Den vanligaste formen av praktik ges till ungdomar som går på gymnasiet eller de som studerar på högskola och universitet och brukar pågå mellan 4-12 veckor. För den som studerar på högre nivå är detta ett gyllene tillfälle att knyta kontakter som sedan leder till ett jobb, och därför är det viktigt att du väljer och söker praktikplatser med omsorg. Väl på plats har du chans att göra ett bestående intryck, visa dina ambitioner och förklara vad du vill lära dig och vilka mål du har i branschen. Du får samtidigt chans att se hur ett företag du är intresserad av egentligen fungerar, om du trivs i strukturen och om det finns fler än en position som du kan tänka dig att arbeta som. Se till att prova på lite olika arbetsuppgifter och försök få förståelse kring hur hela organisationen fungerar för att verkligen kunna söka ett jobb med rätt förutsättningar vid ett senare tillfälle. Har du avslutat dina studier och behöver tillskansa dig den meriterande arbetslivserfarenheten som krävs men som du kanske inte fått på ditt program, kan Arbetsförmedlingen i vissa fall hjälpa dig söka praktikplats. Som praktikant får du inte betalt, men du har rätt till CSN om praktiken är en del av din utbildning, och i annat fall kan du få en praktikantlön som ofta ligger ganska lågt.

Hitta en bra praktikplats

När du går i grundskolan kommer din skola att förse dig med praktikplats i vissa fall, medan du i andra fall helt enkelt får följa med din förälder till jobbet. När du sedan kommer upp på gymnasiet kan det krävas att du hittar en praktikplats på egen hand, och om du vill kunna ansöka om jobb efter praktiken kan det vara bra att ta kontakt med möjliga praktikplatser när du studerar på högre nivåer också. För det första ska du tänka på vad du vill göra, storleken på företaget, om många andra studenter skulle söka till samma ställe, samt om företagets bransch beräknas vara ekonomiskt stark framöver. Din studievägledare kan hjälpa dig med konkreta förslag, men du kan också gå på Arbetsmarknadsdagar som ofta arrangeras på universitet och högskolor runt om i landet. Där får du chans att prata med arbetsgivaren och sondera terrängen lite för att göra ett bestående intryck inför praktikperioden!

© 2021 Stay connected