Så skriver du ett bättre personligt brev

De allra flesta har nog skrivit ett personligt brev. Många undrar hur man ska skriva det så bra som möjligt och det tar några brev innan man har hittat ett bra sätt. Men det finns några generella saker som man bör tänka på när man ska skriva ett personligt brev.

Tänk enkelt och informativt

Börja med att ta reda på vad jobbet har för önskemål på egenskaper. Man ska skriva varje personligt brev anpassat för det specifika jobbet. Om det finns en annons kan man se om de har skrivit några särskilda egenskaper som de eftersöker. De kan man bygga vidare i det personliga brevet men tänk på att skriv in de i exempel, inte enbart att man innehar dessa egenskaper.Början av brevet ska vara det som gör att arbetsgivaren fortsätter läsa. Man ska skriva vilket arbete man söker och vad som gör att man passar för det. Kort och slagkraftigt, beskrivningen av en själv kommer längre ner. Ett personligt brev är en beskrivning av en själv och är det första steget att sälja in sig själv. Skriv relevanta saker på ett bra och informativt sätt. Det behöver inte vara krångligt och man bör använda ord som man vet vad de betyder. Tänk less is more, det är bättre att skriva ett kortare och bra personligt brev än att rabbla massa ointressanta saker. Riktlinjer är dock att man ska hålla det till en A4 sida. Man ska beskriva sina egenskaper, det som gör de starkare är att man sätter in dem i ett exempel. Det blir också tydligare för arbetsgivaren. Det går bra att ta ett exempel från tidigare arbeten men likaväl från ett fritidsintresse. Genom att nämna vad man gör på fritiden så ger det dem även en bild på vad man är för person genom de intressen man har. Det är också bra att avsluta på ett trevligt sätt, till exempel att man ser fram emot att träffa dem, då kan man berätta mer om en själv.

Stick ut

En arbetsgivare får i regel in ganska många ansökningar och om inte de får intresse i det personliga brevet så sorteras det snart bort. Man kan lägga in något som sticker ut. Om man skickar fysiska ansökningar kan man skriva ut det på ett litet färgat papper, tänk smakfullt. Då sticker det ut ur mängden. En bild på en själv kan också vara något som gör att det sticker ut, men tänk professionellt. Inga semesterbilder.

Undvik detta

Undvik att skriva klyschiga ord, försök istället att skriva om dessa. Skriv inte heller ner dina tidigare arbeten eller utbildningar, det är därför man har ett CV, där ska det stå. Personligt brev och CV kompletterar varandra på detta sätt. I brevet ska man beskriva vad man kan, det är ingen bra idé att beskriva saker man inte kan göra. Om man är osäker på om ens personliga brev är bra kan man fråga någon i familjen eller en vän om korrekturläsning. Man kan också gå till Arbetsförmedlingen om man vill få feedback.

© 2021 Stay connected