Så skriver du ett bättre CV

Att söka jobb kan vara frustrerande på många sätt, även om det samtidigt också är kul och spännande. Vare sig det handlar om det första sommarjobbet eller det där stora karriärsteget är det viktigt att man presenterar sig från sin bästa sida. När man skriver ihop sin ansökan är det inte bara erfarenhet och utbildning som räknas, utan du ska också kunna presentera dig själv för din tilltänkta arbetsgivare på ett snyggt och direkt sätt. Om man aldrig skrivit ett CV eller ett personligt brev till en arbetsgivare förut kan det vara svårt att veta vad man ska prioritera och vad som gör bäst intryck. Innan du sätter igång ska du därför fundera över vad du gjort tidigare, vad som lett fram till den här ansökan och varför du skulle vilja ha just det här jobbet. Skriv en mind map eller skissa upp dina tankar i stolpar innan du börjar skriva.

Välj innehåll

Har du redan haft många jobb eller gått igenom flera olika kurser och utbildningar ska du börja med att sålla bland vad som är relevant och vad som inte är det. Om man pluggat länge och haft flera olika mellanjobb eller mindre anställningar är chansen stor att allt på CV:t egentligen inte är relevant. Välj att fokusera på de anställningar du haft som kanske givit dig vissa erfarenheter och lärt dig sådant som är viktigt för just det tilltänkta jobbet. Idag är det nästan alltid bra att trycka på saker som språkkunskaper och datorkunskap, medan det inte längre är lika viktigt att ha körkort som det var för 20 år sedan, till exempel. Har du inte haft så många anställningar är det bra att lista andra saker som förtroendeuppdrag, volontärarbeten eller om du suttit i någon kommitté eller styrelse. Idag kikar faktiskt arbetsgivare också på sådant som personliga erfarenheter, om du har pluggat utomlands, rest eller bott i ett annat land och om du sysslar med andra kreativa och utmanande hobbies. Kanske kan det vara relevant att lyfta fram en oanad talang som du egentligen inte tycker är så viktig.

Form och utseende

Det kanske känns mindre viktigt, men sådant som form och struktur på texten spelar stor roll både för hur du uppfattas och för hur arbetsgivaren ska kunna se vilka erfarenheter du har. På samma sätt som ditt innehåll är personligt kan du också använda en layout eller ett typsnitt som sticker ut en aning. Tänk bara på att det fortfarande ska vara överskådligt och stilrent. Dela upp CV:t i kategorier, använda fetstil för att markera rubriker och sätt ditt namn i en större storlek överst på sidan. Det finns såklart färdiga CV-mallar att använda sig av i diverse skrivprogram, vilka kan vara bra att kika på för att få lite inspiration. Håll ditt CV kort, kärnfullt och relevant och komplettera med ett personligt brev. I det personliga brevet får du plats att kommentera de erfarenheter du har listat i CV:t, men bli inte för babblig eller förklarande.

Målet är att bli kallad på intervju och då lägger man mer fokus på din kunskap om arbetsgivaren och hur du kan komma att bidra till arbetet på den tilltänkta positionen!

© 2021 Stay connected