search slide
search slide
pages bottom

NYHETER

Framtidens arbetsmarknad

Postat av on Jun 23, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Framtidens arbetsmarknad

Framtidens arbetsmarknad

Om du studerar idag och ännu inte är riktigt säker på vad du vill bli när du blir äldre finns det många saker man bör fundera över. Det blir allt vanligare att man bestämmer karriärbana tidigt och redan på högstadiet börjar välja kurser och inriktningar som kan vara bra att ha förkunskaper i när man sedan börjar gymnasiet. Många program på gymnasiet är yrkesinriktade och det finns också olika typer av skolor med olika profil, allt för att du som elev ska kunna tillgodogöra dig så mycket kunskap i ditt ämne som möjligt. Allt detta är bra för de som är säkra på vad man vill bli eller vad man har för brinnande intresse, men det finns också de elever som hellre väljer breda utbildningar för att sedan kunna anpassa sig efter en föränderlig arbetsmarknad. Är man öppen för olika möjligheter till jobb ska man kika lite på vad som kommer att behövas i framtiden, och sedan eventuellt välja en utbildning efter detta behov. Det finns säkerligen mängder av jobb som kommer att behövas i framtiden men som vi ännu inte ens känner till, medan det finns vissa jobb som det råder brist på redan idag och beräknas vara underbemannade även om fem år.

(mer…)

Jobba utomlands

Postat av on Jun 7, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Jobba utomlands

Jobba utomlands

Möjligheten att jobba utomlands är i dagsläget ganska stor, och det finns många olika sätt att låta den drömmen gå i uppfyllelse. Många svenska företag har utlandskontor, många universitet har täta utbyten runt om i världen, och det är också lätt att jobba och bo var som helst inom EU. Det finns också alltid möjligheten att bedriva din egen onlineverksamhet vilket ger dig betydligt friare tyglar än ett vanligt platsbundet jobb gör. Kanske är lösningen annars att jobba som reseledare eller guide, eller kanske som lärare på en svensk skola utomlands? Oavsett vilken bransch du befinner dig i finns det möjligheter att bo och jobba utomlands, både kortsiktigt och permanent. Allt du behöver är lite äventyrslusta och drivet att ta reda på hur det fungerar. Här kommer några tips på var du ska börja.

(mer…)

Inför arbetsintervjun

Postat av on Maj 30, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Inför arbetsintervjun

Inför arbetsintervjun

Du har nu skrivit det perfekta CV:t, fått till ett riktigt bra personligt brev och sedan kanske haft en kortare telefonintervju där du också gjort ett gott intryck. Nu är det alltså dags för den där efterlängtade arbetsintervjun där du har ännu en chans att låta en potentiell arbetsgivare veta att du är som klippt och skuren för jobbet. Känns det nervöst? Det ska det göra! Därför blir det också extra viktigt att du är väl förberedd, har koll på vad du tidigare sagt och skrivit i ditt CV, samt känner dig väl påläst om företaget i fråga. Slutligen ska du också känna dig bekväm nog att prata om allt detta på ett lugn och sansat sätt, men ändå förmedla vilken personlighet du har. Ja, det kanske är mycket att tänka på, så här ger vi några konkreta tips på hur du dyker upp på intervjun med största möjliga lugn.

(mer…)

Kommunikation på jobbet

Postat av on Maj 16, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Kommunikation på jobbet

Kommunikation på jobbet

Din arbetsplats är lika mycket ett socialt nätverk som det är ett professionellt. Oavsett vilket typ av jobb du har spelar sättet man kommunicerar på stor roll för stämningen som skapas på jobbet. De flesta är medvetna om att kommunikation är mer än bara vad vi säger, utan också hur vi rör oss och gestikulerar. Något som är väldigt lätt att misstolka i en jobbrelaterad situation är också sådant som sarkasm, tonläge, småord och kommentarer. Dina kollegor eller din chef känner dig inte på samma sätt som din familj eller vänner gör – därför bör du istället alltid säga klart och tydligt vad du tycker, istället för att ironisera. Hur du kommunicerar på jobbet påverkar inte bara hur dina sociala relationer ser ut, utan även hur dina chanser till befordran eller drömjobbet ser ut. Om du lär dig behärska en tvåvägskommunikation, där du lyssnar lika väl som du talar, tar människor dig på allvar och känner samtidigt förtroende för dig.

(mer…)

Vad är en digital nomad?

Postat av on Maj 3, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Vad är en digital nomad?

Vad är en digital nomad?

I takt med att samhället digitaliseras förändras såklart också arbetsmarknaden och möjligheterna som yrkeslivet erbjuder. Det är inte helt ovanligt att höra om folk som verkar leva drömlivet, reser från plats till plats och samtidigt livnär sig på olika datorrelaterade jobb. Vad är det egentligen dessa personer gör via datorn? Hur fungerar det att jobba helt digitalt, att inte ha något kontor eller några nära kollegor? Är livet som digital nomad verkligen så glamoröst som det verkar?

(mer…)

Arbetsmiljö och välmående

Postat av on Apr 20, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Arbetsmiljö och välmående

Arbetsmiljö och välmående

Vem som än har ett jobb spenderar en ganska stor del av livet på sin arbetsplats. Det är därför viktigt att den miljö man befinner sig i på jobbet inte påverkar ens fysiska och psykiska hälsa negativt. Vissa jobb och arbetsplatser har ganska strikta förutsättningar för hur och var man jobbar, vilka tider, vilka rutiner som är mest effektiva och hur själva arbetsmiljön är designad och inredd. Funktion får alltid gå före form, och därför kan det hända att man spenderar mycket tid i en miljö som utmanar ens naturliga förinställningar. Kanske föredrar man en färg men kontoret går i en annan färgskala. Kanske är man nattmänniska men ibland får man jobba morgonskiftet. Dessa faktorer påverkar vår psykiska hälsa, precis som sådant som arbetsbelastning, kollegor, organisation, inflytande och status gör. De faktorer som påverkar vår fysiska hälsa kan vara sådant som stillasittande i arbetet, upprepade monotona rörelser, belastning, tunga lyft, icke ergonomiska positioner etc, men också dålig luft, värme, kemikalier och ljudnivå. Man behöver inte ha ett arbete inom tung industri för att komma i kontakt med dessa faktorer, utan även som exempelvis lärare, vårdpersonal eller som restaurangpersonal är arbetsmiljön ofta fysiskt och psykologiskt påverkande.

(mer…)

Vuxenutbildningen i Sverige

Postat av on Apr 7, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Vuxenutbildningen i Sverige

Vuxenutbildningen i Sverige

Om man redan spenderat något decennium, eller kanske flera, ute i arbetslivet kan det vara svårt att bygga upp motivationen att söka sig till något annat, även om man egentligen hade velat detta. Att slå sig in på en ny bana som vuxen är ofta tufft, både ekonomiskt och mentalt, då det kanske var längesedan man sist satt i skolbänken och studerade nya ämnen. Ofta är fallet också så att man kanske har barn, huslån, bil och andra utgifter som gör det svårt att säga upp sig från ett jobb för att utbilda sig till något annat, något man kanske inte ens vet om man får jobb som i slutändan. Då kan det vara bra med lite rent praktisk information innan man byter bana. Hur ansöker man? Hur finansierar man sin utbildning? Vad kan man välja på som vuxen? Leder vuxenutbildningar till jobb? Ja, detta kan vara svårt att veta om man är mitt uppe i arbetslivet. Här ger vi lite praktiska råd!

(mer…)

Att nätverka, del 2

Postat av on Mar 14, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Att nätverka, del 2

Att nätverka, del 2

Om du har kommit en bit på vägen med att börja nätverka, genom att bygga upp din kontaktsida på LinkedIn och kikat lite på möjliga personliga kontakter som du redan har på Facebook eller liknande kanske det är dags att ta nästa steg ut i djungeln av nätverkande?  Även om det är viktigt och smidigt att nätverka online kommer din närvaro och personlighet att göra ett större intryck om du faktiskt träffar människor, ansikte mot ansikte. Men hur gör man egentligen för att träffa de personer som kan vara betydelsefulla för ditt nästa karriärsteg? Vad ska man tänka på för att det ska kännas naturligt att ta den kontakten?

(mer…)

Att nätverka, del 1

Postat av on Feb 28, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Att nätverka, del 1

Att nätverka, del 1

För den som är på väg uppåt i karriären, eller åtminstone vill vara på väg uppåt kommer sådana företeelser som att nätverka plötsligt bli aktuella. Termen nätverka är relativt ny, även om fenomenet egentligen funnits i flera decennier, om än i andra former. Förut kanske man hittade jobb, eller lyckades få en befordran just genom kontakter, genom en släkting eller någon vän till familjen. Idag har man dock gjort nätverkandet till något mer än ren nepotism och det kan vara en bra idé att lära sig hur man knyter kontakter, hur man nosar upp användbara relationer och sedan omvandlar dessa till möjliga karriärvägar. Det hela handlar inte om att utnyttja eller manipulera situationer, utan att våga tro på sig själv och att ge intrycket av att man passar bäst för drömjobbet.

Utbildning och sociala färdigheter

Utbildning och sociala färdigheter

Har du arbetat ett tag på ett givande jobb men är nu redo att ta nästa steg? Du känner att du har rätt utbildning och kvalifikationer, men att företaget du jobbar för just nu inte erbjuder fler möjligheter? Det är då ens sociala färdigheter spelar in, samt det där drivet som det ibland känns som att alla andra utom en själv har. Idag är det nämligen viktigt att marknadsföra sig själv, helst på ett sätt som får en att stå ut i mängden av högutbildade kollegor. Sverige är nämligen bortskämda med en välutbildad yngre generation där man tidigt riktar in sig på en yrkeskarriär inom ett visst fält. Personer som gör detta har därför mycket kompetens och deras utbildningar ser bra ut på ett CV. Vad som har hänt på senare år är dock att det sociala också får ta en del plats när en arbetsgivare väljer bland möjliga aspirerande arbetssökande. Finner man att man har gemensamma vänner, kanske haft samma lärare eller gjort ett utbyte i samma stad utomlands kommer helt plötsligt konversationen att flyta bättre, vilket i slutändan kan ha en påverkan på vem man väljer att anställa.

Hur börjar man

Hur börjar man?

Man börjar nätverka där man känner sig bekväm. Det behöver inte alltid handla om en direkt länk till en attraktiv arbetsgivare, men en kontakt kan leda till något annat, eller en väg som man själv inte visste fanns. Det är bra att hålla koll på gamla studiekamrater, vänners vänner, eller släktingar, samt gamla lärare och bekanta till sina föräldrar. Det kan finnas dolda möjligheter i alla dessa, och även om det inte leder till direkta karriärmöjligheter kan man få goda tips och råd av andra som varit i branschen. Känner du dig obekväm är det skönast att börja nätverka med sådana som du redan känner på ett eller annat sätt, och ett smart sätt är att göra det online. Ta hjälp av Facebook, Twitter eller LinkedIn för att återknyta kontakter med folk som du kan ha pluggat ihop med eller som du en gång kände. Det känns kanske mer naturligt att skicka ett meddelandet till någon via nätet än att direkt ringa upp någon och be om tips och råd. När du byggt upp ett nätverk online eller lagt ut trådar bland sådana du känner är det dags att ta nästa steg och försöka knyta nya band på mässor och mingel ute i verkligheten.

Vad är LinkedIn?

Postat av on Feb 21, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Vad är LinkedIn?

Vad är LinkedIn?

Alla som söker jobb i dessa tider vet att det är online man ska gå. Särskilt om man har ambitionen att inleda en karriär eller ta ett större steg uppåt på karriärstegen. Många lediga, prestigefyllda jobb utannonseras inte på klassisk väg längre, utan det är allt vanligare att man hittar matchande jobb och arbetsgivare med hjälp av olika karriärssidor på nätet, som exempelvis LinkedIn. Om du inte använt LinkedIn kan det vara svårt att förstå vad sidan egentligen gör för både företag och arbetssökande, men för dig som är i karriären är det absolut relevant att skapa en profil där. Detta är nämligen stället där du både får uppdateringar om tjänster, nyheter och tips på hur du söker jobb, samt vad mer du kan göra för att fånga det där jobbet du vill åt. (mer…)