search slide
search slide
pages bottom

NYHETER

Anställ dig själv och bli entreprenör

Postat av on dec 18, 2019 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Anställ dig själv och bli entreprenör

Det att arbeta platsoberoende, ha sitt eget företag och arbeta för sig själv är en stor dröm av många människor. Men är det faktiskt värt det? Man ska ställa sig en fråga som ska förklara varför man egentligen vill bli entreprenör. Det är säkert något som kan tillbringa mycket pengar och om man kan göra sitt jobb, då är det ett bra val som kan leda till goda resultat. Man ska dock komma ihåg att det att vara självanställd entreprenör inte är för alla. Det finns många karaktärsdrag som avgör om man passar till denna roll eller inte.

Vilka karaktärsdrag som man ska ha för att lyckas som entreprenör?

Det är inte möjligt att kort svara på denna fråga. Till varje exempel skulle man kunna hitta själv flera undantag. Det är dock säkert viktigt att kunna tänka annorlunda, anpassa sig till marknad och veta hur marknaden fungerar. Framgångsrika entreprenörer vanligtvis är människor som har stor ansvar för sig själva och brinner för att göra. Det är väldigt motiverade och en succé gör att de arbetar själv mer för att uppnå den nästa. Det är egentligen deras inställning som avgör hela saken. Man ska dock komma ihåg att entreprenör inte ansvarar för en person utan för flera. Det är många som kan drabbas av dåliga beslut och man ska vara medveten om att det brukar vara en hård del av liv som entreprenör. Det händer att man inte blir betald för utfört arbete, att betalningar är försenade av olika anledningar och då behöver man vara psykiskt förberedd för att kunna motstå pressen.

Fördelar med att vara entreprenör

En av de mest fantastiska känslor man kan ha i livet är att titta på företag man har etablerat och se hur den börjar fungera utan större engagemang från sin sida. Det är en känsla av framgång och den kan verkligen vara beroendeframkallande. Man ser hur något byggs upp från själva början, ser hur det utvecklas och äntligen det börjar vara lönsamt. Det är sant att det är nästan omöjligt att tjäna så mycket som framgångsrik entreprenör när man arbetar som anställd arbetare på heltid. Det är så eftersom effekt av skalan kommer upp. Det är många anställda som tjänar små summor för chefen och en person skulle aldrig kunna tjäna så bra på samma tid då tiden är begränsad om man vill eller ej. Det att vara självanställd också gör att man faktiskt kan ordna sin tid och bestämmer själv om när som vissa uppgifter ska tas hand om.

Nackdelar med att vara entreprenör

Det att vara entreprenör är dock inte bara positiva saker. Man har stor ansvar på sig och det kan påverka psykiska hälsan dåligt på lång sikt. Förutom det behöver man faktiskt vara specialist och känna sin marknad väldigt bra. Om man hittar en lucka i marknaden, kan det vara mycket lönsamt, men om konkurrens har bättre kunskap och agerar snabbare, kan de ta över kunder utan större problem.

Det att bli entreprenör kan vara ett bra val, men beslutet ska övervägas ordentligt då det att vara självanställd inte är för alla.

Stämningen på arbetsplatsen

Postat av on okt 16, 2019 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Stämningen på arbetsplatsen

Hur är egentligen stämningen på arbetsplatsen, känner alla att man kan prata om vadsomhelst, vågar man kritisera någon, känner man sig rättvist behandlad och det allra viktigaste, mår man bra när det är dags att gå till jobbet på morgonen? Det är viktigt för alla företag att ha glad och en välmående personal och medarbetare då det bland annat påverkar det kreativa tänkandet och såklart drar det också ner sjuktalen. Dock visar tyvärr undersökningar att många arbetsplatser i Sverige dras med exempelvis dålig stämning. Dålig stämning kan i sin tur leda till både konflikter och ohälsa ibland både personal och chefer och det kan i värsta fall även gå så långt som till en sjukskrivning.

Ett trevligt arbetsklimat är därför något som alla arbetsplatser bör eftersträva men hur gör man då för att skapa en bra stämning om den nu inte redan finns?

Riktlinjer       

Att tillsammans rita upp riktlinjer som understryker hur man vill att arbetsklimatet ska vara kan vara ett första steg. Hur vill vi att vi ska bete oss mot varandra? Hur vill jag själv bli bemött? Det är viktigt att man också sätter upp en konsekvens för vad händer om man inte följer dessa riktlinjer, har man gemensamt satt upp dessa mål kan det vara lättare att faktiskt hålla sig till dem.

Konstruktivt tänkande

Det kan vara svårt att arbeta tillsammans med andra och ibland kanske det känns som man skulle vilja arbeta alldeles själv och man inte behövde ta hänsyn till någon annan. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och också har olika höga trösklar för vad som är ok eller inte. Detta är bland det knepiga med att arbeta tillsammans och ibland väldigt tätt. Det är inte konstigt att det ibland uppstår friktioner men det är de långdragiga konflikterna som kan vara farliga. Det är viktigt som individ att fundera på vad som kan vara värt att ta en fajt över och vad man kanske skulle kunna vända ryggen till.

Förebyggande konflikthantering

Människor med låg självkänsla söker ofta bekräftelse ifrån omgivningen och ibland spelar det ingen roll om det är en negativ eller positiv bekräftelse vilket bland annat kan skapa förvirring. Det kan även handla om den konflikträdde som i fikarummet har en åsikt, men på mötet en annan. Genom att arbeta med förebyggande konflikthantering kan man lära varandra vikten av en sund relation och syn på just konflikter. Det kan innebära att man lär sig att man faktiskt kan ha skilda åsikter utan att för den skull behöva ha en konflikt. Genom att ha en sund syn på konflikter kan man också lära sig att konflikter är något naturligt och inget man egentligen behöver vara rädd för.

Slutligen, förståelse för varandra och att välja sina konflikter är A och O, men det är också viktigt att alltid försöka vara den vuxne i rummet. Vilket dock tyvärr inte alltid är så lätt.

Att skaffa sig arbetslivserfarenhet

Postat av on aug 19, 2019 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Att skaffa sig arbetslivserfarenhet

Det första jobbet kan alltid vara lite svårt att få. Många företag föredrar att anställa personer som har lång erfarenhet inom branschen. Att lära upp en person kan ta tid och resurser som egentligen inte finns. För att få det första jobbet gäller det att våga vara lite påstridig. En vanligt väg att gå är att prata med sitt kontaktnät. Be nära och kära att fråga runt bland personer som de känner. Även om man inte tror att kontaktnätet är så stort kan det ge bra resultat om andra frågar vidare.Genom att inte vara rädd för att arbeta och vara beredd att ta det som dyker upp ökar man sina chanser att få jobb avsevärt. Kanske det första jobb som erbjuds är inom en helt annan bransch än vad man hoppas att arbeta inom i framtiden, men det kan vara värdefullt ändå. Därifrån får man sedan något att sätta upp på sitt CV samt referens att lämna till kommande arbetsgivare. Gör man ett bra jobb och skaffar sig starka meriter blir lättare att få sitt drömjobb. Idag finns det väldigt många bra tips att läsa om på internet, allt från hur man skriver ett CV och personligt brev till att förbereda sig inför en arbetsintervju. Är man redan innan redo för vad som kommer gör man ofta ett bättre intryck. Ett annat viktigt tips är att läsa på lite om företaget och ställa några intresserade frågor. På så sätt visar man att det finns ett äkta intresse.

bygga upp dig

Då det gäller första jobbet är det bara att söka allt som kommer ut. Man får helt enkelt vara beredd att arbeta sig uppåt. Det finns en hel del arbetsgivare på marknaden som är känd för att vara en första arbetsgivare för unga, gå dit spontant och visa upp dig. Även om det för tillfället inte finns någon ledig tjänst så kan det dyka upp i framtiden och många företag annonserar aldrig utan använder sig då av kontakter eller letar bland de som varit in och presenterat sig vid ett tidigare tillfälle.

Visa upp dig själv

Idag finns det väldigt många sätt att söka jobb. Det klassiska sättet är att söka lediga jobb via Arbetsförmedlingen och liknande sidor. Där annonserar arbetsgivare efter arbetskraft och man är ofta många som är intresserade av samma tjänst. Ett annat sätt är att gå runt till arbetsgivare och presentera sig själv. Berätta att man finns och lämna kontaktuppgifter. På så sätt visar man att man har ett driv och inte är rädd för att ha kontakt med människor.Sociala medier är en annan språngbräda för att nå ut. Skriv ihop en presentation och be människor att dela eller spela in en video och berätta vem du är. Fundera ut sätt att sticka ut från mängden och berätta varför de borde anställa just dig. Använd helt enkelt dina styrkor och lyft fram vad du är bra på och vad du vill uppnå i livet. Visa på ett stort intresse och förmåga att lära dig nya saker.

Jobba på distans

Postat av on jun 10, 2019 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Jobba på distans

Att jobba på distans är något som har blivit väldigt populärt på senaste tiden. Att jobba på distans innebär att man inte behöver befinna sig fysiskt på ett arbete utan man genomför detta för det mesta via datorn eller mobilen. För de flesta jobb som man har på distans behöver man bra internetuppkoppling och en bra dator. I de flesta företag som erbjuder distansjobb handlar det ofta om positioner så som försäljare, copywriter, författare, mötesbokare eller studiehjälp.

Fördelar

Arbetsytans valfrihet är en av de viktigaste fördelarna som lockar de flesta. Här har man valfriheten att jobba från hemmet, parken eller någonstans på en strand med en drink i handen.  För de flesta jobb behövs en internetuppkoppling men med dagens teknologi är detta inget problematiskt. Här gäller det bara att skaffa ett abonnemang och ta med den lilla dosan överallt där teckning finns. Ett annat plus är tidshantering. I företag kan man idag ofta höra fraserna ”Jag hade inte tid” vilket ofta betyder att ”jag blev distraherad av mina kollegor och jag kunde inte avsluta vad Jag hade föreslagit ”.

arbetsområdet är viktigt för att upprätthålla koncentrationen

Det självvalda arbetsområdet eliminerar nästan komplett faktorer som drar åt sig den typen av uppmärksamhet och detta är extra bra för personer som har koncentrationssvårigheter. Koncentration är essentiellt för ett bra jobb men även för att deadline ska klaras av utan några problem. De flesta personer vet vad de själva behöver för miljö för att kunna arbeta utan svårigheter och en sådan miljö är enklare att anpassa individuellt på ett självvalt arbetsområde än på ett kontor. Vidare har vi arbetslivsbalans. Ett annat hett ämne i de flesta företag är tiden man spenderar i trafiken  för att ta sig till kontoret eller jobbet och sedan hem igen. Med tanke på att dagens trafik blir mer och mer intensiv i storstäderna så kan en arbetsgivare enkelt sälja idén om jobb på distans. Tiden man sparar på att åka fram och tillbaka kan nu enkelt spenderas med familjen, vännerna eller annan självvald aktivitet.

Nackdelar

En av nackdelarna med att jobba på distans är socialinteraktion. Även om tekniken hjälper oss att ansluta oss till någonting idag verkar det som att behovet av verklig interaktion börjar växa. Det är även ofta ett möte ansikte mot ansikte kan lösa mycket mer än ett möte genom något kommunikationsverktyg. Dessutom behöver spenderat tid i ett gemensamt utrymme inte bara handla om arbete utan oftast är kaffe eller lunchpauser ett viktigt socialiseringsmoment. Socialisering drar människor till varandra och får dem att lära känna varandra bättre. Även om man avlägsnar de klassiska distraheringarna som ofta tillkommer på kontor eller annan typ av arbete som kräver fysisk närvaro så finns det stor chans för att andra distraktioner uppstår. Dessa kan komma i samband med att man kan till exempel gå ut med hunden och fastnar i en timmes lång samtal med grannen eller kollar sociala medier och tappar koncentrationen. Denna typ av arbete kräver en stor koncentrationsförmåga och stark självdisciplin så att man kan slutföra projektet man är involverad i.

Vanliga intervjufrågor

Postat av on apr 19, 2019 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Vanliga intervjufrågor

När man ska gå på en arbetsintervju så är det viktigt att man är väl förberedd både på frågorna och även vara förberedd och påläst om företaget man söker jobb hos, detta ger ett plus hos arbetsgivaren.

Vad för frågor är vanligast då?

Den vanligaste förekommande frågan är varför söker du detta jobb? Vad svarar man på det då? Ja kort och gott så svarar man varför man söker just detta jobb. En bra sak att tänka på är att inte säga att man söker jobbet för pengarnas skull och att man faktiskt är intresserad av just detta jobb och detta yrke. En fördel är också om du har erfarenheter av denna typ av jobb då ser arbetsgivaren att du kan något om yrket och det verkar mer lovande att få en provanställning eller vad nu jobbet har att erbjuda. En annan sak som en arbetsgivare vill det är ju såklart att du berättar lite om dig själv, tänk då också på att inte prata för mycket om dig själv och välj ut de relevanta delarna av dig själv som du tror att arbetsgivaren vill höra, exempel kan vara vart du bor, om du har sambo/barn och vad du gör på fritiden. Mer än så behöver det inte vara. Vill arbetsgivaren veta något mer specifikt så frågar han/hon om det själv. När en arbetsgivare frågar dig om dina fritidsintressen så är syftet att försöka lära känna dig lite mera. Du ska undvika att prata politik och religion och annat som är världsrelaterat. Se till att vara påläst om företaget på det som är relevant och det du tror arbetsgivaren kommer att fråga dig om just företaget. Något en arbetsgivare kommer att fråga är garanterat vad man vet om vad företaget sysslar med, antingen vad de tillverkar och till vad då kanske eller om det är en butik vad för varor och sådant som säljs exempelvis.

Är din ålder viktig om du letar efter ett jobb?

Alla företag är olika och där med arbetsgivarna så har du varit på en intervju för ett företag så räkna inte med samma frågor eller att arbetsgivaren är densamma. Många företag har olika åldrar på sina företag men sen finns det de företag som kanske bara har en viss åldersgrupp och då kanske man inte anser sig lämplig att söka jobbet om man är för ung eller gammal. Men att söka är ingen fara, arbetsgivaren ser ju på ditt CV hur gammal du är blir du kallad till intervju se det som något positivt, frågan kan komma om din ålder och även hur du ser på det att det är många yngre/äldre på detta företag. Har man i hela sitt liv inte riktigt funnit ett jobb man trivs med så kanske risken finns att man har jobbat på flera olika jobb under ett antal års tid, detta är något som arbetsgivaren garanterat kommer att fråga varför? Har företagit gått i konkurs eller man blivit avskedad på grund av arbetsbrist så är det okej att säga det i en intervju. Har man av andra skäl blivit avskedad på grund av dåligt uppförande eller att man inte jobbar som man ska så försök säga det med finare ord.

Så skriver du ett bättre personligt brev

Postat av on feb 22, 2019 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Så skriver du ett bättre personligt brev

De allra flesta har nog skrivit ett personligt brev. Många undrar hur man ska skriva det så bra som möjligt och det tar några brev innan man har hittat ett bra sätt. Men det finns några generella saker som man bör tänka på när man ska skriva ett personligt brev. (mer…)

Antagning och urvalsgrupper för högre studier

Postat av on jul 18, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Antagning och urvalsgrupper för högre studier

Har du tagit din fulla gymnasieexamen och funderar på att söka till universitet eller högskolan? Då kan vi informera lite om hur antagningsprocessen ser ut, samt hur de olika urvalsgrupperna fungerar. (mer…)

Framtidens arbetsmarknad

Postat av on jun 23, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Framtidens arbetsmarknad

Om du studerar idag och ännu inte är riktigt säker på vad du vill bli när du blir äldre finns det många saker man bör fundera över. (mer…)

Så viktig är din praktik

Postat av on jun 16, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Så viktig är din praktik

Att ha praktik som en del av skolutbildningen är vanligt i Sverige och svenska skolungdomar får ta del av arbetslivet redan i grundskolan. Under det åttonde och nionde skolåret har man ofta två veckors PRAO, som det kallas för yngre skolungdomar, och innan dess är det vanligt att man någon gång under tidigare år har varit med exempelvis en förälder på dennes arbetsplats, som en del av skolåret. (mer…)

Jobba utomlands

Postat av on jun 7, 2018 in Connected | Kommentarer inaktiverade för Jobba utomlands

Möjligheten att jobba utomlands är i dagsläget ganska stor, och det finns många olika sätt att låta den drömmen gå i uppfyllelse. Många svenska företag har utlandskontor, många universitet har täta utbyten runt om i världen, och det är också lätt att jobba och bo var som helst inom EU. Det finns också alltid möjligheten att bedriva din egen onlineverksamhet vilket ger dig betydligt friare tyglar än ett vanligt platsbundet jobb gör. Kanske är lösningen annars att jobba som reseledare eller guide, eller kanske som lärare på en svensk skola utomlands? Oavsett vilken bransch du befinner dig i finns det möjligheter att bo och jobba utomlands, både kortsiktigt och permanent. Allt du behöver är lite äventyrslusta och drivet att ta reda på hur det fungerar. Här kommer några tips på var du ska börja.

(mer…)