Jobba utomlands

Möjligheten att jobba utomlands är i dagsläget ganska stor, och det finns många olika sätt att låta den drömmen gå i uppfyllelse. Många svenska företag har utlandskontor, många universitet har täta utbyten runt om i världen, och det är också lätt att jobba och bo var som helst inom EU. Det finns också alltid möjligheten att bedriva din egen onlineverksamhet vilket ger dig betydligt friare tyglar än ett vanligt platsbundet jobb gör. Kanske är lösningen annars att jobba som reseledare eller guide, eller kanske som lärare på en svensk skola utomlands? Oavsett vilken bransch du befinner dig i finns det möjligheter att bo och jobba utomlands, både kortsiktigt och permanent. Allt du behöver är lite äventyrslusta och drivet att ta reda på hur det fungerar. Här kommer några tips på var du ska börja.

Göra karriär eller säsongsjobb?

Det finns många olika typer av jobb som annonseras på de arbetsförmedlingar som riktar in sig mot utlandsjobb. Beroende på vilken plats du är på i livet ska du vända dig till olika agenturer för olika möjligheter. Jobbar du på en stor firma där du har möjlighet att få utlandstjänst på ett år eller två är detta det absolut enklaste sättet att jobba utomlands, men om din arbetsplats inte erbjuder sådana möjligheter kan du vända dig till en av de rekryteringsfirmor som aktivt söker dig med spetskompetens för positioner på företag utomlands. Där kan du bli handplockad just för din kompetens och dina färdigheter och ta nästa stora steg i karriären. Är du däremot nyexaminerad från studier och inte riktigt redo att påbörja karriären kan ett jobb utomlands vara snyggt att lägga till på CV:t innan man börjar söka jobb på riktigt. Det ser alltid bra ut att våga prova på nya saker i främmande miljöer, och då får du också en uppfattning om huruvida utlandsjobb är något för dig. Det finns många arbetsförmedlingar som specialiserar sig på säsongsjobb eller enklare jobb som telefonförsäljare, bartender, au-pair eller ombord ett kryssningsfartyg! Det är också vanligt att följa fruktsäsongen utomlands och plocka allt från mangos till vattenmeloner i exempelvis Australien. Detta är ett av de länder där det är lätt för ungdomar att få ett turistvisum som tillåter säsongsarbete utan att man på förhand har fått en anställning.

Söka på plats

Du kan alltså söka jobb online på förhand om du vet med dig att du vill testa att jobba utomlands, men du kan också göra det omvända – att först åka till destinationen och sedan helt enkelt söka jobb på plats. Det kan låta lite mer vågat, men faktum är att många turistdestinationer har gott om anställningar och arbetstillfällen som de inte annonserar ut, och som de gärna hade anställt svenskar på. Den svenska arbetsmoralen är känd utomlands, och då vi har en hög nivå av språkkunskaper i Sverige uppfyller vi ofta kraven på flytande engelska eller spanska som kan vara ställda. Det kan vara bra att ha en reservbudget innan man reser för att söka jobb, då man tyvärr inte är garanterat någon snabb inkomst. Väl på plats kan du fråga andra som inte är från landet hur de har gått tillväga, hålla ögonen öppna om någon är på väg att åka hem, och självklart använda sociala medier. På Facebook finns grupper för utlandssvenskar i många olika länder, och ofta kan du komma i kontakt med de platser du vill söka jobb på via sajten. Skriv ut ditt CV på engelska, ta på dig ett leende och börja söka!

© 2021 Stay connected