search slide
search slide
pages bottom

Jobba på distans

Att jobba på distans är något som har blivit väldigt populärt på senaste tiden. Att jobba på distans innebär att man inte behöver befinna sig fysiskt på ett arbete utan man genomför detta för det mesta via datorn eller mobilen. För de flesta jobb som man har på distans behöver man bra internetuppkoppling och en bra dator. I de flesta företag som erbjuder distansjobb handlar det ofta om positioner så som försäljare, copywriter, författare, mötesbokare eller studiehjälp.

Fördelar

Arbetsytans valfrihet är en av de viktigaste fördelarna som lockar de flesta. Här har man valfriheten att jobba från hemmet, parken eller någonstans på en strand med en drink i handen.  För de flesta jobb behövs en internetuppkoppling men med dagens teknologi är detta inget problematiskt. Här gäller det bara att skaffa ett abonnemang och ta med den lilla dosan överallt där teckning finns. Ett annat plus är tidshantering. I företag kan man idag ofta höra fraserna ”Jag hade inte tid” vilket ofta betyder att ”jag blev distraherad av mina kollegor och jag kunde inte avsluta vad Jag hade föreslagit ”.

arbetsområdet är viktigt för att upprätthålla koncentrationen

Det självvalda arbetsområdet eliminerar nästan komplett faktorer som drar åt sig den typen av uppmärksamhet och detta är extra bra för personer som har koncentrationssvårigheter. Koncentration är essentiellt för ett bra jobb men även för att deadline ska klaras av utan några problem. De flesta personer vet vad de själva behöver för miljö för att kunna arbeta utan svårigheter och en sådan miljö är enklare att anpassa individuellt på ett självvalt arbetsområde än på ett kontor. Vidare har vi arbetslivsbalans. Ett annat hett ämne i de flesta företag är tiden man spenderar i trafiken  för att ta sig till kontoret eller jobbet och sedan hem igen. Med tanke på att dagens trafik blir mer och mer intensiv i storstäderna så kan en arbetsgivare enkelt sälja idén om jobb på distans. Tiden man sparar på att åka fram och tillbaka kan nu enkelt spenderas med familjen, vännerna eller annan självvald aktivitet.

Nackdelar

En av nackdelarna med att jobba på distans är socialinteraktion. Även om tekniken hjälper oss att ansluta oss till någonting idag verkar det som att behovet av verklig interaktion börjar växa. Det är även ofta ett möte ansikte mot ansikte kan lösa mycket mer än ett möte genom något kommunikationsverktyg. Dessutom behöver spenderat tid i ett gemensamt utrymme inte bara handla om arbete utan oftast är kaffe eller lunchpauser ett viktigt socialiseringsmoment. Socialisering drar människor till varandra och får dem att lära känna varandra bättre. Även om man avlägsnar de klassiska distraheringarna som ofta tillkommer på kontor eller annan typ av arbete som kräver fysisk närvaro så finns det stor chans för att andra distraktioner uppstår. Dessa kan komma i samband med att man kan till exempel gå ut med hunden och fastnar i en timmes lång samtal med grannen eller kollar sociala medier och tappar koncentrationen. Denna typ av arbete kräver en stor koncentrationsförmåga och stark självdisciplin så att man kan slutföra projektet man är involverad i.