search slide
search slide
pages bottom

Inför arbetsintervjun

Du har nu skrivit det perfekta CV:t, fått till ett riktigt bra personligt brev och sedan kanske haft en kortare telefonintervju där du också gjort ett gott intryck. Nu är det alltså dags för den där efterlängtade arbetsintervjun där du har ännu en chans att låta en potentiell arbetsgivare veta att du är som klippt och skuren för jobbet. Känns det nervöst? Det ska det göra! Därför blir det också extra viktigt att du är väl förberedd, har koll på vad du tidigare sagt och skrivit i ditt CV, samt känner dig väl påläst om företaget i fråga. Slutligen ska du också känna dig bekväm nog att prata om allt detta på ett lugn och sansat sätt, men ändå förmedla vilken personlighet du har. Ja, det kanske är mycket att tänka på, så här ger vi några konkreta tips på hur du dyker upp på intervjun med största möjliga lugn.

Vad du vill säga

Även om du är säker på din kompetens och verkligen vill ha jobbet kan det vara svårt för en arbetsgivare att veta detta bara genom ett CV och ett kortare brev. Därför har du nu ett par minuter på dig att få sagt allt du vill ha sagt, utan att bli babblig. Innan du dyker upp på intervjun ska du först och främst gå igenom det du tidigare skrivit och göra ett stolpmanus på vad du kan utveckla mer angående dina kompetenser och erfarenheter. Ta sedan reda på den grundläggande informationen om företaget. Historien, vem som grundade företaget, från vad och varför, ibland kan du till och med kika på företagets ekonomi för att visa att du är uppdaterad om förutsättningarna. Vidare kan du också läsa på om din tilltänkta position, kanske fråga andra som jobbar på företaget eller som har en liknande titel för att kunna presentera dig som den perfekta kandidaten till positionen. Lägg också till några frågor som du kan ställa om jobbet, företaget eller omständigheterna för att visa att du är intresserad. Om du har problem med att minnas allt i rätt ordning kan du självklart ta med dig dina anteckningar, papper och penna. Dels får du stöd i att säga det du vill ha sagt, men du kan också verka mer intresserad om du samtidigt antecknar.

Praktiska förberedelser

Det är inte bara det teoretiska som ska sitta perfekt inför intervjun, utan även det praktiska kan vara värt att förbereda innan. Detta innebär att du kollar upp adressen till företaget, kanske till och med kollar upp ingången på Google Street view så att du vet att du hittar rätt. Kika på hur du tar dig dit, ska du köra själv eller ta en buss? Finns det en parkering i närheten? När går bussarna, hur lång tid behöver du? Räkna med rusningstrafik eller andra trafikomläggningar så att du har marginalerna på din sida. Kommer du för sent till arbetsintervjun är risken stor att dina chanser redan minimerats. För att känna dig extra trygg kan du också välja kläder och skor kvällen innan. Detta tar bort lite av stressen och du kan somna med gott samvete om att allt är förberett för succé. Om du inte landar jobbet efter allt detta var det uppenbarligen inte en position för dig!