search slide
search slide
pages bottom

Att skaffa sig arbetslivserfarenhet

Det första jobbet kan alltid vara lite svårt att få. Många företag föredrar att anställa personer som har lång erfarenhet inom branschen. Att lära upp en person kan ta tid och resurser som egentligen inte finns. För att få det första jobbet gäller det att våga vara lite påstridig. En vanligt väg att gå är att prata med sitt kontaktnät. Be nära och kära att fråga runt bland personer som de känner. Även om man inte tror att kontaktnätet är så stort kan det ge bra resultat om andra frågar vidare.Genom att inte vara rädd för att arbeta och vara beredd att ta det som dyker upp ökar man sina chanser att få jobb avsevärt. Kanske det första jobb som erbjuds är inom en helt annan bransch än vad man hoppas att arbeta inom i framtiden, men det kan vara värdefullt ändå. Därifrån får man sedan något att sätta upp på sitt CV samt referens att lämna till kommande arbetsgivare. Gör man ett bra jobb och skaffar sig starka meriter blir lättare att få sitt drömjobb. Idag finns det väldigt många bra tips att läsa om på internet, allt från hur man skriver ett CV och personligt brev till att förbereda sig inför en arbetsintervju. Är man redan innan redo för vad som kommer gör man ofta ett bättre intryck. Ett annat viktigt tips är att läsa på lite om företaget och ställa några intresserade frågor. På så sätt visar man att det finns ett äkta intresse.

bygga upp dig

Då det gäller första jobbet är det bara att söka allt som kommer ut. Man får helt enkelt vara beredd att arbeta sig uppåt. Det finns en hel del arbetsgivare på marknaden som är känd för att vara en första arbetsgivare för unga, gå dit spontant och visa upp dig. Även om det för tillfället inte finns någon ledig tjänst så kan det dyka upp i framtiden och många företag annonserar aldrig utan använder sig då av kontakter eller letar bland de som varit in och presenterat sig vid ett tidigare tillfälle.

Visa upp dig själv

Idag finns det väldigt många sätt att söka jobb. Det klassiska sättet är att söka lediga jobb via Arbetsförmedlingen och liknande sidor. Där annonserar arbetsgivare efter arbetskraft och man är ofta många som är intresserade av samma tjänst. Ett annat sätt är att gå runt till arbetsgivare och presentera sig själv. Berätta att man finns och lämna kontaktuppgifter. På så sätt visar man att man har ett driv och inte är rädd för att ha kontakt med människor.Sociala medier är en annan språngbräda för att nå ut. Skriv ihop en presentation och be människor att dela eller spela in en video och berätta vem du är. Fundera ut sätt att sticka ut från mängden och berätta varför de borde anställa just dig. Använd helt enkelt dina styrkor och lyft fram vad du är bra på och vad du vill uppnå i livet. Visa på ett stort intresse och förmåga att lära dig nya saker.