search slide
search slide
pages bottom

Att nätverka, del 2

Om du har kommit en bit på vägen med att börja nätverka, genom att bygga upp din kontaktsida på LinkedIn och kikat lite på möjliga personliga kontakter som du redan har på Facebook eller liknande kanske det är dags att ta nästa steg ut i djungeln av nätverkande?  Även om det är viktigt och smidigt att nätverka online kommer din närvaro och personlighet att göra ett större intryck om du faktiskt träffar människor, ansikte mot ansikte. Men hur gör man egentligen för att träffa de personer som kan vara betydelsefulla för ditt nästa karriärsteg? Vad ska man tänka på för att det ska kännas naturligt att ta den kontakten?

Nätverka i nya sammanhang

Det är en självklar och enkel sak att nätverka när man är på jobbet eller på konferenser som anordnas i yrkesrelaterade situationer, men vet du att det också går att nätverka i helt andra situationer? Om du är blyg eller känner dig obekväm att spontant ta kontakt med nya, intressanta människor kan du alltid testa nätverka i andra sammanhang än karriärrelaterade. Gillar du att läsa böcker, spela spel eller lära dig språk? Går du på fotboll, volontärarbetar eller kanske har ett intresse av film? Om du går med i olika föreningar eller organisationer öppnar du nya kanaler vilka kan innehålla oväntade kontakter. Väl på plats är det viktigt att ställa öppna frågor, prata om ditt jobb och andras jobb, men gör inte det till det centrala i konversationen. Vänd dig också till de som kanske inte pratar mest i sammanhanget, och intressera dig för det oväntade. Att nätverka innebär inte att utnyttja människor, utan att faktiskt skapa breda kontakter som kan vara både lärorika och roliga att ha. Träffar du nya människor ska du inte vara blyg för att lägga till dem i ditt kontaktnät online. Då blir det mer naturligt att slänga iväg ett meddelande, även om det gått en månad eller två sedan ni träffades.

I konversationen

När du väl tagit dig till platserna där du träffar nya människor finns det ett par knep som du kan öva in och sedan praktisera när du får chansen. Känner du dig osäker på dig själv kanske det är svårt att ta över en diskussion och styra den dit du vill, men du ska veta att det du säger kan vara av intresse för någon annan i rummet. Öva på att presentera dig själv med ett par meningar, förbered dig på att kunna lyfta fram vad det är du jobbar med, dina sysslor och karriärmål på ett kort, koncist och kärnfullt sätt utan att bli för babblig. Detta ger ett naturligt  intryck som är lätt att komma ihåg. En annan sak att öva upp är förmågan att lyssna. Låt dig inte distraheras av konversationer eller musik runt om, utan fokusera på personen du pratar med. Ställ följdfrågor och låt personen ta den tid det tar att besvara dem. Att vara en god lyssnare ger ett seriöst intryck och att kunna ställa frågor om saker du inte vet så mycket om visar på att man är genuint intresserad av personen, inte bara den möjliga karriärkontakten.