search slide
search slide
pages bottom

Att nätverka, del 1

För den som är på väg uppåt i karriären, eller åtminstone vill vara på väg uppåt kommer sådana företeelser som att nätverka plötsligt bli aktuella. Termen nätverka är relativt ny, även om fenomenet egentligen funnits i flera decennier, om än i andra former. Förut kanske man hittade jobb, eller lyckades få en befordran just genom kontakter, genom en släkting eller någon vän till familjen. Idag har man dock gjort nätverkandet till något mer än ren nepotism och det kan vara en bra idé att lära sig hur man knyter kontakter, hur man nosar upp användbara relationer och sedan omvandlar dessa till möjliga karriärvägar. Det hela handlar inte om att utnyttja eller manipulera situationer, utan att våga tro på sig själv och att ge intrycket av att man passar bäst för drömjobbet.

Utbildning och sociala färdigheter

Utbildning och sociala färdigheter

Har du arbetat ett tag på ett givande jobb men är nu redo att ta nästa steg? Du känner att du har rätt utbildning och kvalifikationer, men att företaget du jobbar för just nu inte erbjuder fler möjligheter? Det är då ens sociala färdigheter spelar in, samt det där drivet som det ibland känns som att alla andra utom en själv har. Idag är det nämligen viktigt att marknadsföra sig själv, helst på ett sätt som får en att stå ut i mängden av högutbildade kollegor. Sverige är nämligen bortskämda med en välutbildad yngre generation där man tidigt riktar in sig på en yrkeskarriär inom ett visst fält. Personer som gör detta har därför mycket kompetens och deras utbildningar ser bra ut på ett CV. Vad som har hänt på senare år är dock att det sociala också får ta en del plats när en arbetsgivare väljer bland möjliga aspirerande arbetssökande. Finner man att man har gemensamma vänner, kanske haft samma lärare eller gjort ett utbyte i samma stad utomlands kommer helt plötsligt konversationen att flyta bättre, vilket i slutändan kan ha en påverkan på vem man väljer att anställa.

Hur börjar man

Hur börjar man?

Man börjar nätverka där man känner sig bekväm. Det behöver inte alltid handla om en direkt länk till en attraktiv arbetsgivare, men en kontakt kan leda till något annat, eller en väg som man själv inte visste fanns. Det är bra att hålla koll på gamla studiekamrater, vänners vänner, eller släktingar, samt gamla lärare och bekanta till sina föräldrar. Det kan finnas dolda möjligheter i alla dessa, och även om det inte leder till direkta karriärmöjligheter kan man få goda tips och råd av andra som varit i branschen. Känner du dig obekväm är det skönast att börja nätverka med sådana som du redan känner på ett eller annat sätt, och ett smart sätt är att göra det online. Ta hjälp av Facebook, Twitter eller LinkedIn för att återknyta kontakter med folk som du kan ha pluggat ihop med eller som du en gång kände. Det känns kanske mer naturligt att skicka ett meddelandet till någon via nätet än att direkt ringa upp någon och be om tips och råd. När du byggt upp ett nätverk online eller lagt ut trådar bland sådana du känner är det dags att ta nästa steg och försöka knyta nya band på mässor och mingel ute i verkligheten.