Antagning och urvalsgrupper för högre studier

Har du tagit din fulla gymnasieexamen och funderar på att söka till universitet eller högskolan? Då kan vi informera lite om hur antagningsprocessen ser ut, samt hur de olika urvalsgrupperna fungerar. Som nybliven utexaminerad gymnasiestudent kan du i första hand söka in med dina betyg, eller genom att skriva Högskoleprovet vilket kan resultera i ett högre betyg än ditt genomsnittliga betyg från gymnasiekurserna. Det absolut första du måste kolla är såklart att du har full behörighet att söka just de kurser eller program du vill söka, och sedan vara noga med att du söker i god tid vid rätt datum.

Söka in efter gymnasiet

Har du gått ut med fullständiga betyg har du rätt att söka de flesta utbildningar, ofta krävs att du har de grundläggande kurserna i matematik, svenska, samt samhälle eller naturvetenskap oavsett vad du vill studera, och de kurser som leder till en yrkestitel kommer i de flesta fall att kräva att du läst mer än grundkurserna. Idag ansöker man via internet, där man skapar ett konto och sedan söker samtliga kurser eller program från Sveriges alla högre utbildningar på en och samma portal. Det är viktigt att se över hur du rangordnar dina val eftersom du inte kan välja att studera något du valt i andra eller tredje hand om du kommit in på ditt förstahandsval. För att studera heltid väljer du kurser eller program upp till 30 poäng, och vill du studera ännu mer än så får du maximalt läsa 45 poäng per termin. Det betyder att du kan välja en större kurs om 30 poäng, samt en mindre om 15 och komma in på dem båda två. För dig som just gått ut gymnasiet brukar urvalsgruppen för betyg utgöra runt en tredjedel av de tillsatta platserna, så är du osäker på om dina betyg räcker till kan du kika på statistik från föregående år och se vad snittet brukar ligga på. Om du kan tänka dig att flytta eller att påbörja dina studier på vårterminen istället för på hösten kan du hitta alternativ som ibland sänker kraven på intagningen.

Andra urvalsgrupper

Har du skrivit högskoleprovet kan du söka in på de flesta utbildningarna med hjälp av detta. De som blir antagna i denna grupp, urvalsgrupp HP, har också minst en tredjedel av platserna att konkurrera om. De utbildningar som är mer allmänna i sin karaktär och som inte kräver ett speciellt intagningsprov eller arbetsprov för att ansöka till, fördelar alla sina platser mellan de båda urvalsgrupperna betyg och högskoleprov. Inom betygsgruppen kan man sedan fördela de lediga platserna ytterligare, då en del kanske söker in med kompletterade betyg, medan andra har en folkhögskoleutbildning som hjälper till att höja chanserna. Den som söker en praktisk eller konstnärlig utbildning, som exempelvis de som vill studera på Tillskärarakademin eller Musikhögskolan, behöver också visa upp sina kunskaper och färdigheter, samt ofta komma på en personlig intervju innan man blir antagen. Ibland kan också arbetslivserfarenhet vara meriterande och öka chanserna att komma in på en utbildning.

© 2021 Stay connected